Ασύμετρο Σπιράλ

Περιγραφή:

Το ασύμετρο σπιράλ είναι στην ουσία ένα Wing-Over αλλά μόνο στη μία πλευρά. Ο χρονισμός μετατόπισης βάρους και φρεναρίσματος είναι αρκετά ίδιος. Δεν ανεβαίνουμε τόσο ψηλά όσο στο Wing-Over αλλά έχουμε περισσότερη ενέργεια. Γι αυτό το λόγο οι πιο δυνατές μανούβρες(όπως Looping, Dynamic SAT, Tumbling) ξεκινάνε από ασύμετρο σπιράλ.

Είσοδος:

Αρχίζουμε κάνοντας μεγάλα Wing-Over. Μόλις αισθανόμαστε άνετα και ο χρονισμός είναι σωστός, συνεχίζουμε την κίνηση προς τη μια πλευρά μόνο (ας πούμε στη δεξιά σ’ αυτό το παράδειγμα), χωρίς να αλλάξουμε τη διεύθυνση των στροφών.

Αφού περάσουμε το ανώτατο σημείο στο τελευταίο δεξί Wing-Over (εμείς αριστερά, πανί δεξιά), κεντράρουμε μια ευθεία και συμμετρική βουτιά ρίχνοντας βάρος αριστερά. Βάζουμε πάρα πολύ δεξί φρένο και ταυτόχρονα ρίχνουμε το βάρος μας δεξιά όταν περνάμε κάτω απ’ το φτερό. Τώρα θα ανέβουμε κάνοντας μια πολύ γρήγορη στροφή. Δε χρειάζεται να κρατήσουμε το φρένο, ένα σύντομο αλλά καλό τρομπάρισμα αρκεί. Μόλις περάσουμε το ανώτατο σημείο και αρχίσουμε να κατεβαίνουμε, ρίχνουμε βάρος αριστερά για να βρεθούμε πάλι σε συμμετρική ευθεία βουτιά. Στο κατώτατο σημείο τραβάμε πάλι πολύ δεξί φρένο μαζί με βάρος στα δεξιά κ.ο.κ.

είτε:

Κάνουμε ένα SAT στα δεξιά. Βγαίνουμε γρήγορα και ρίχνουμε βάρος αριστερά για να βρεθούμε σε ευθεία βουτιά. Στο κατώτατο σημείο φρενάρουμε και ρίχνουμε βάρος δεξιά ... (από δω και πέρα η τεχνική είναι όπως και απο πάνω).
Εάν θέλουμε, μετά το Ασύμμετρο Σπιράλ, να κάνουμε άλλη μανούβρα που απαιτεί πολύ ενέργεια (Looping, Asymmetric SAT, κλπ), αρχίζουμε την αλλαγή του βάρους και το φρενάρισμα πριν φτάσουμε το κατώτατο σημείο. Με αυτό τον τρόπο η ασύμμετρη στροφή δε θα είναι πολύ ψηλή αλλά θα έχει πιο πολύ ενέργεια.
Λόγω μεγάλης ορμής δε χρειάζεται να φρενάρουμε στην πάνω μεριά αλλά μερικά αλεξίπτωτα έχουν την τάση να κλείνουν λίγο στο εξωτερικό (αριστερό) άκρο πάνω στη στροφή. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί τραβώντας λίγο αριστερό φρένο καθώς αρχίζουμε να ανεβαίνουμε. Είναι σημαντικό επειδή μπορεί να χάσουμε πολύ ενέργεια ακόμα κι από ένα μικρό κλείσιμο.
Οι διαφορές μεταξύ Wing-Over και ασύμμετρου σπιράλ:
Στο Wing-Over αρχίζουμε τη μετατόπιση βάρους πολύ πριν το κατώτατο σημείο και τραβάμε φρένο πάνω η κοντά σε αυτό.
Στο ασύμμετρο σπιράλ τραβάμε φρένο και μετατοπίζουμε το βάρος μας ταυτόχρονα στο κατώτατο σημείο ή κοντά σε αυτό (εξαρτάται πόσο ψηλό ή δυνατό θέλουμε να κάνουμε το σπιράλ).
Στο Wing-Over αφού αρχίσουμε την επόμενη στροφή αφήνουμε το σώμα μας στη μια πλευρά και κρατάμε τα φρένα. ‘Ετσι βγαίνουμε από τη στροφή.
Στο ασύμμετρο σπιράλ για να αρχίσουμε άλλη μια στροφή δίνουμε μια κοφτή αλλά πολύ βαθειά φρενιά και μεγάλη μετατόπιση του βάρους. Τη στιγμή που αρχίζει η στροφή, αφήνουμε το φρένο και κεντράρουμε το σώμα μας.

Έξοδος:

Σταδιακά χάνουμε την ενέργεια του σπιράλ κάνοντας μερικές στροφές 360 μοιρών.

Κίνδυνοι:

Όλοι οι κίνδυνοι του Wing-Over, όπως κλεισίματα και γραβάτες εάν ο χρονισμός μας είναι κακός.