Ασύμετρο SAT

Περιγραφή:

Αυτή η μανούβρα ανακαλύφτηκε το 2000 από το Raul Rodriguez. Είναι ένα SAT στο οποίο μπαίνουμε από ασύμμετρο σπιράλ. Ό άξονας περιστροφής έχει μεγάλη κλίση (μπορεί να είναι περί τις 135 μοίρες) οπότε ο πιλότος περνάει πάνω και κάτω από το επίπεδο του αλεξπτώτου. Συνύθως η φόρα αρκεί για μερικές στροφές. Το ασύμμετρο SAT είναι τέλεια εξάσκηση για Tumbling γι αυτό θα πρέπει να το μάθουμε πρώτα πριν προχωρήσουμε στο Tumbling! Κατά τη διάρκεια αυτής της μανούβρας μπορεί να βρεθούμε σε 3-4 G οπότε είναι καλό για να συνηθίσουμε και να εξασκηθούμε στα ψηλά G.

Είσοδος:

Αρχίζουμε ένα δυνατό και καλά συγχρονισμένο ασύμμετρο σπιράλ στα δεξιά (ας πούμε). Μετά το υψηλότερο σημείο στην ασύμμετρη στροφή, πιάνουμε τον αριστερό ιμάντα, γρήγορα τυλίγουμε το δεξί φρένο (εάν αυτό χρειάζεται για να μπούμε σε SAT κανονικά) και κάνουμε ένα SAT στα δεξιά με πάρα πολύ μεγάλη μετατόπιση βάρους τη στιγμή που θα κάναμε την επόμενη ασύμετρη στροφή (όταν είμαστε ακριβώς κάτω απο το αλεξίπτωτο). Θα πρέπει να τραβήξουμε το φρένο γρήγορα και δυνατά αλλα να προσέξουμε να μην κάνουμε McTwist κατά λάθος!

Όταν κάνουμε αυτή τη μανούβρα για πρώτη φορά αρχίζουμε τη μετατόπιση βάρους και το φρενάρισμα πριν φτάσουμε το χαμηλότερο σημείο. Έτσι το ασύμμετρο SAT δε θα είναι τόσο ψηλό αλλά πιο δυνατό και ασφαλές. Εν συνεχεία μπορούμε να αρχίζουμε όλο και αργότερα για να γίνει ψηλότερο.

Είτε:

Μπορούμε να μπούμε και από Wing-Over με την ίδια τεχνική αλλά όμως στην ίδια μεριά που κάναμε την τελευταία στροφή. Εάν το κάνουμε από την άλλη θα είναι πιο πολύ σαν Tumbling! Το ασύμμετρο σπιράλ έχει πιο πολύ ενέργεια από το Wing-Over οπότε καλό είναι διαλέξουμε τον πρώτο τρόπο. Μην ξεχνάμε ταχύτητα=ασφάλεια.

Προχωρημένη τεχνική:

Μπορούμε να παρατείνουμε την ενέργεια του ασύμμετρου SAT για μερικές στροφές παραπάνω με ρυθμικό φρενάρισμα. Τραβάμε πιο πολύ δεξί φρένο αμέσως μόλις αρχίσουμε να ξαναπερνάμε πάνω απο το αλεξίπτωτο (στο σημείο που αισθανόμαστε τα περισσότερα G) και το αφήνουμε στο απέναντι σημείο της στροφής. Εάν ο χρονισμός είναι κακός ή το αλεξίπτωτο δεν είναι αρκετά ενεργητικό, το ασύμμετρο SAT θα μετατραπεί σε απλό SAT αντί να κρατήσει την ενέργειά του ή να γίνει ψηλότερο.

Έξοδος:

Ανάλογα με το ύψος του ασύμμετρου SAT, μπορούμε να βγούμε με 2 διαφορετικούς τρόπους.

Εάν το ασύμμετρο SAT δεν είναι πολύ ψηλό, η κίνηση θα μετατραπεί σε απλό SAT απλά κρατώντας το φρένο (μπορούμε να το βοηθήσουμε τραβώντας λίγο πιο πολύ καθώς μένουμε από φόρα). Σε αυτή την περίπτωση βγαίνουμε όπως απο κανονικό SAT. Καθώς δεν περνάμε πια πάνω απο το αλεξίπτωτο θα το νιώθουμε να ταλαντώνεται λίγο σε κάθε στροφή.

Εάν το ύψος είναι μεγαλύτερο (γωνία 135 μοιρών και άνω) πρέπει να φρενάρουμε το αλεξίπτωτο για να σταματήσουμε την περιστροφή όπως και στο Tumbling. Συνήθως μπορούμε να κάνουμε 2-3 στροφές με ασφάλεια ανάλογα την τεχνική μας και τον τύπο του αλεξιπτώτου. Προτείνεται στην αρχή να βγούμε απο αυτού το είδους ασύμμετρα SAΤ μετά απο 1-2 στροφές. Όταν η τεχνική μας βελτιωθεί και είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αρκετή ενέργεια για περισσότερες περιστροφές μπορούμε να συνεχίσουμε.

Κοιτάμε το αλεξίπτωτό μας. Κατά τη διάρκεια του ασύμμετρου SAT, καθώς περνάμε πάνω και κάτω από το επίπεδο του αλεξιπτώτου, βλέπουμε μια το έδαφος και μια τον ουρανό πίσω απο το αλεξίπτωτο. Στο τέλος της δεύτερης στροφής, καθώς το αλεξίπτωτο πάει να ακουμπήσει τον ορίζοντα (και να περάσει από κάτω μας για τρίτη φορά) το σταματάμε με τα φρένα για να βγούμε. Επειδή ήδη φρενάρουμε πολύ τη δεξιά μεριά, χρειάζεται να τραβήξουμε μόνο το αριστερό φρένο (αλλά μερικές φορές με δύναμη). Αφήνουμε τα φρένα καθώς το αλεξίπτωτο σταματάει μπροστά μας και ξεκινάμε να περάσουμε από κάτω.

Κίνδυνοι:

Το πιο σημαντικό είναι ο σωστός χρονισμός στην έξοδο. Δεν πρέπει να δοκιμάσουμε αυτή τη μανούβρα εάν δε μπρούμε να φανταστούμε πεντακάθαρα τι θα δούμε κατά την εκτέλεση (αυτό ισχύει για όλες της μανούβρες) αλλιώς μπορεί να αποπροσανατολιστούμε και να μην ξέρουμε πότε και τι να κάνουμε. Εάν δε σταματήσουμε το αλεξίπτωτο εγκαίρως και αρχίσει άλλη μια περιστροφή χωρίς αρκετή φόρα μπορεί να μείνουμε όταν είμαστε από πάνω του και να έχουμε τεράστια κλεισίματα, και να πέσουμε μέσα στις αρντάνες!

Λόγω της μεγάλης ταλάντωσης είναι πιο δύσκολο να κάνουμε σπιν κατά την είσοδο αλλά προσοχή να μην κάνουμε McTwist κατά λάθος!

Κατά την εκτέλεση το αλεξίπτωτο βρίσκεται κάτω από πολύ αυξημένο φορτίο. Πρέπει να λάβουμε υπ' οψή μας κατά πόσο το αλεξίπτωτο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να δεχτεί τέτοια G αλλιώς το πανί ή οι αρντάνες μπορεί να κοπούν. Επίσης δεν είναι ευχάριστο να σου κοπεί το φρένο στη μέση της εκτέκλεσης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το αλεξίπτωτο πάμε για προσγείωση χρησιμοποιώντας τους Δέλτα. ιμάντες. Εάν κοπεί κάποια αρντάνη από τους Άλφα ή Βήτα, το φορτίο στις υπόλοιπες θα αυξηθεί με πιθανό αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλες. Εάν το αλεξίπτωτο δε μπορεί να οδηγηθεί με ασφάλεια δε θα πρέπει να διστάσουμε να τραβήξουμε εφεδρικό!