Aszimmetrikus Spirál

Leírás:

Az Aszimmetrikus Spirál tulajdonképpen egy Wing-Over, de csak egy oldalra. A testsúlyáthelyezés és a fékezés technikája is nagyon hasonló. A pilóta nem lendül olyan magasra az ernyő fölé, viszont a fordulók dinamikusabbak, ezért a legdinamikusabb manővereket Aszimmetrikus Spirálból lehet bevezetni (Looping, Aszimmetrikus SAT , Tumbling).

Bevezetés

A következőkben egy jobbra húzott Aszimmetrikus Spirált mutatok be.
Építs fel egy dinamikus Wing-Over-t. Miután egy jobbos fordulóban elhagyod a legmagasabb pontot, kicsit terhelj ki balra, hogy egyenesen és szimmetrikusan lendülj vissza az ernyő alá. Pont amikor a kupola alatt vagy húzz egy kemény jobb féket és ugyanabban a pillanatban erőteljesen terhelj ki jobbra. Ekkor egy gyors és dinamikus fordulóval az ernyő fölé lendülsz. A féket ne tartsd lenn inkább csak pumpálj egy nagyot és miután a forduló elindult engedd fel, hogy az ernyő teljes sebességgel pörögjön. Miután elhagyod a felső holtpontot terhelj ki balra, hogy megállítsd a fordulást és egyenesen lendülj vissza az ernyő alá. A legalacsonyabb ponton ismét erőteljes fékezés és testsúlyáthelyezés jobbra…és így tovább.

Vagy…

Húzz egy SAT-ot jobbra. Vezesd ki, majd rögtön terhelj erőteljesen balra, hogy megállítsd a fordulót. Amikor az ernyő alá érsz, fékezz és terhelj jobbra…Innentől folytasd a fent leírtak szerint! Ez a módszer elsősorban hagyományos méretű - nem akró - ernyővel segít rávezetni a megfelelő technikára, mivel a SAT kivezetése után a testsúly külső oldalra való helyezésével könnyedén a kupola alá lendülhetsz vissza, viszonylag nagy sebességgel és energiával, amiből könnyedén bevezethetsz egy aszimmetrikus fordulót (míg ha például ehhez egy sima spirállal gyűjtenél sebességet, a nagy oldalirányú, forgási energia miatt sokkal nehezebb a fordulót kihozni "egyenesbe", vagyis, hogy a kupola közepe alá lendülj vissza, ami elengedhetetlen egy szép Aszimmetrikus spirál kivitelezéséhez).

A nagy lendületnek köszönhetően nem kell megfékezned az ernyőt a felső holtponton, de néhány ernyő hajlamos arra, hogy a külső oldali szárnyvég becsukódjon. Ezt finom fékezéssel megelőzheted (a külső oldalon) mielött még a csukás bekövetkezne. Ez fontos, mert sok energiát veszítessz el még egy ilyen jelentéktelennek tűnő szárnyvégcsukódás során is.

Haladó technika:

Ha egy másik, dinamikus manővert szeretnél bevezetni az Aszimmetrikus Spirálból, amihez sok energia kell (Looping, Aszimmetrikus SAT, stb) indítsd a fékezésd és a testsúlyáthelyezést kicsit korábban, még mielött elérnéd a legalacsonyabb pontot. Ezzel az aszimmetrikus forduló nem lesz olyan magas, viszont gyorsabb és dinamikusabb.

Ha azt szeretnéd, hogy a fordulók magasabbak legyenek, terhelj és fékezz az alsó holtpont elhagyása után (csak egy pillanattal)! Ilyenkor kissé nagyobb féket kell húznod, hogy a kupola teljesen visszaforduljon (a horizonttal párhuzamosan). Ez azonban csak akkor fog működni, ha elötte már elegendő energiát gyűjtöttél az aszimmetrikus spirálban.
Ilyen jellegű íves Aszimmetrikus Spirálból ne indítsd más manővert, mert nincs benne elegendő sebesség a biztonságos végrehajtáshoz!

Kivezetés:

Vezesd ki az energiát egy-két 360 fokos fordulóval.

Veszélyek!

A Wing-Over összes veszélye például nagy csukás, befűződés stb.


Videó leírása:

Első jelenet
Ernyő: Aerodyne Dune „S” (Afnor performance)
Megjegyzés: Dinamikus és jól időzített Aszimmetrikus Spirál. Figyeld meg a testsúlyáthelyezés időzítését!

Második jelenet
Ernyő: Firebird Grid „S” (DHV 1-2)
Megjegyzés: Belső kamerás felvétel. A pilóta egy rövid Negatívval gyűjt lendületet a bevezetéshez.