Aszimmetrikus SAT

Leírás:

Ezt a manővert Raul Rodriguez találta ki 2000-ben. Az Aszimmetrikus SAT egy Aszimmetrikus Spirálból bevezetett SAT, melyben a forgástengely erősen dőlt (maximum 135 fok), ezért a pilóta váltakozva szintben az ernyő fölé majd alá lendül, majd az energia néhány kör után felemésztődik. A manőver során a pilótát már jelentősen megnövekedett terhelés, +3-5 G éri. Az Aszimmetrikus SAT nagyon jó felkészülési lehetőség a még extrémebb Tumbling manőverre.

Bevezetés

Építs fel egy dinamikus Aszimmetrikus Spirált jobbra. Amikor az utolsó fordulóban már lefelé lendülsz, ragadd meg a bal hevedert, tekerd rá mégegyszer a féket a kezedre (ha ez szükséges ahhoz, hogy SAT-ot húzz) és maximális testsúlyáthelyezéssel hirtelen húzz egy SAT-ot (gyorsan helyezkedj SAT pozícióba!), ugyanabban a pillanatban, amikor a következő aszimmetrikus fordulót kezdted volna (vagyis a legalacsonyabb ponton)! Ezután már csak tartanod kell a féket. A fékhúzás ne egy hirtelen, erőteljes rántás legyen, inkább egy fokozatosabb, vezetett mozdulat, nehogy véletlenül elhúzd negatívba az ernyőt (Mac Twist)!

Azt javaslom, hogy eleinte indítsd egy kicsit korábban a SAT-ot, mielőtt még teljesen az ernyő alá lendülnél, így dinamikusabb, de laposabb lesz, ezzel pedig biztonságosabb is! Ha így már jól megy, fokozatosan kezdd egyre később és késöbb, ezzel növelve a magasságot. Így biztonságosan megtanulhatod, hogyan kell magasabb Aszimmetrikus SAT-okat kivezetni.

Haladó technika:

Aszimmetrikus SAT közben húzd hirtelen még mélyebbre a jobb féket, amikor az ernyő ismét alád lő, majd engedd vissza a forduló túloldalán. Ezt a mozdulatot ritmikusan ismételve kevesebb energiát veszítesz a fordulók során, így akár még több kört is megtehetsz.

Ha a technikád nem jó, vagy az ernyőd nem elég dinamikus, a mozgás egy sima SAT-ba fog átalakulni.

Kivezetés:

Az Aszimmetrikus SAT-ot magasságától függően 2 módon lehet kivezetni.

Ha az Aszimmetrikusa SAT nem túl magas, a mozgás fokozatosan kilaposodik és egy sima SAT-tá alakul át. Ezt segítheted, ha a féket fokozatosan még mélyebbre húzod (hogy a SAT meredekebbé válljon), ahogy ez energia fogy. Habár már nem lendülsz az ernyő fölé, mégis, érezni fogod ahogy körönként pulzál egyet!

Ha az Aszimmetrikus SAT magasabb (a fellendülés szöge 120-135 fok vagy akár több) az ernyőt keményen meg kell fékezned a kivezetésnél, ugyanúgy, mint Tumbling.
Széria ernyővel, normálisan terhelve körülbelül 2-3 ilyen kört lehet megtenni biztonságosan. Azt javaslom kezdd a gyakorlást 2 körrel, és csak akkor lépj tovább, amikor a technikád már kiforrott és egészen biztos vagy benne, hogy van elegendő energia még több kör megtételéhez!
Aszimmetrikus SAT közben szintben az ernyő fölé és alá lendülsz, vagyis belülről a kupolát váltakozva a horizont alatt és felett látod.
Fékezd meg az ernyőt határozottan, mind a két fékkel a második kör végén, amikor a kupola föntről ismét a horizont felé közelít (miután másodjára is az eget láttad mögötte)! Miután az ernyő megállt elötted, engedd fel a fékeket amikor kezdessz visszalendülni alá.

Veszélyek!

A legfontosabb az ernyő helyes kivezetésének megtanulása. Ha elegendő energia nélkül kezdesz bele még egy körbe, a lendület elfogyhat, amikor éppen az ernyő fölött vagy, és kaphatsz egy óriási csukást ami után akár el is eshetsz a kupola mellett, sőt akár a zsinórok közé is!

Ne próbáld meg ezt a manővert, amíg nem vagy teljesen tisztában vele, hogy pontosan mi fog történni (mit fogsz látni belülről), különben a fordulók során könnyen elveszítheted az orientációt és nem fogod tudni hogy mikor kell megállítanod SAT-ot! Mielött megpróbálod, szimuláld a manővert még a földön, „gyakorold”, memorizáld a kivezetés helyes időpontját.
A nagy lendület miatt kisebb a veszélye, hogy bevezetéskor elhúzod az ernyőt negatívba, de azért légy óvatos, nehogy véletlenül egy hatalmas Mac Twist-tet húzzál!

A manőver során az kupola és a zsinórok rendkívüli terhelés alá kerülnek. Győződj meg róla, hogy a felszerelésed állapota megfelelő ahhoz, hogy ezeknek a nagy erőknek ellenálljon különben a zsinórok vagy akár a kupola egyes részei elszakadhatnak! Nem növeli a pilóta élettartamát az sem, ha például a fékzsinór elszakad a manőver kellős közepén…Ha ez megtörténik de valahogy sikerül staiblizálni az ernyőt, szállj le minnél hamarabb a „D” hevedert használva. Amikor valamelyik „A” vagy „B” zsinór elszakad, a terhelés a többi zsinóron hirtelen megnő, ami láncreakcióhoz vezethet és még több zsinór szakadhat el egymás után, amíg a terhelés tart. Ha az ernyő nem irányítható tovább biztonságosan, azonnal dobj mentőernyőt!

Videó leírása:

Első jelenet
Ernyő: Firebird F18 (18m2-es akró ernyő)
Megjegyzés: Aszimmetrikus Spirálból bevezetett Aszimmetrikus SAT. A pilóta a kivezetéshez a második kör végén szimmetrikusan megfékezi az ernyőt, amikor az fölötte van (látható a pillanat amikor lehúzza a jobb kezét).

Második jelenet
Megjegyzés: Belső kamerás felvétel. Figyeld meg, hogyan készül fel a bevezetésre (külső heveder kitámasztása, rátekerés a fékre).

Harmadik jelenet
Megjegyzés: Mindkét felvétel együtt, lassítva.