Front Rozetta

Leírás:

Ez a manőver amilyen egyszerű, annyira látványos, főleg hozzá nem értők szemében. Az ernyő U (vagyis patkó) alakot vesz fel úgy, hogy a fülek előre néznek. A kupola feltöltődve marad, de a horizontális sebessége szinte teljesen elvész. Stabil Front Rozettában a süllyedési sebesség körülbelül 6 m/s.

Bevezetés

A fékek elengedése nélkül fogd meg a két középső „A” zsinórt minél magasabban, majd lassan és szimmetrikusan kezdd el lefelé húzni őket. Ekkor a belépőél közepe berogyik majd a szárnyvégek közelíteni kezdenek egymáshoz, míg végül elöl összeérnek és az ernyő felveszi a patkó alakot.
Kis oldalviszonyú (DHV 1, 1-2) ernyőknek szinte lehetetlen Front Rozettát húzni, mert nem tapsolnak össze a szárnyvégek.

Kivezetés:

Ha a zsinórokat elengeded az ernyő általában magátol kirendeződik, de óvatos, szimmetrikus fékhúzással vagy pumpálással elősegítheted a nyílást.
Mivel a kupola még mindíg a fejed felett van nagyjából feltöltődve (de természtesen jelentősen lecsökkent kupolanyomással), visszanyílás után nem lő előre, így egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben kell megfékezned. Ha bármilyen probléma miatt nem tudod újranyitni az ernyőt, húzz egy Full Stall-t (persze csak, ha van elég magasságod!).

Veszélyek!

Ha a bevezetéskor túl hirtelen kezded el húzni az A zsinórokat könnyen kaphatsz egy front stallt.
Kivezetés után az ernyő horizontális sebessége nagyon csekély. Hagyd egy kicsit sebességet gyűjteni mielött fékezni (fordulni) kezdesz, mert egy korai fékezés könnyen áteséshez vezethet (Negatív, Full Stall!)!
Erősen használt, rossz porozitású ernyőknél előfordulhat, hogy kivezetéskor stabil zsákesésbe kerülszi. Ilyenkor lépj rá a gyorsítóra vagy ha az nincs bekötve, tenyérrel finoman nyomd előre az A hevedereket, hogy gyorsítsd az ernyőt és kikerülj a zsákesésből!

Videó leírása

Első jelenet
Ernyő: Aerodyne Dune „S” (Afnor performance)
Megjegyzés: Figyeld meg a pilóta kezeit, hogyan húzza le az „A” zsinórokat. A visszanyíláskor az ernyő nem lő előre, ezért egyáltalán nem kell megfékezni.

Második jelenet:
Ernyő: Firebird Hornet Sport „S” (DHV 2)
Megjegyzés: Front rozetta, rögtön Full Stall-ba átvezetve. Az ernyő rendkívül könnyen és gyorsan átesik, mivel nincs horizontális sebessége.