Mac Twist

Leírás:

A Mac Twist egy nagyon gyors és dinamikus Negatív, valamilyen lendületes manőverből bevezetve. A pilóta a tehetelensége miatt kilendül az ernyő alól miközben az az oldalára fordulva pörög egy kört (akár a pilótával egy szintben).

Ez az egyik leglátványosabb, de egyben legveszélyesebb acro manőver (a mentőernyődobások nagy hányada ebből következik be), ezért fokozatosan haladva kell megtanulnod. Mindenekelött tanuld meg nagy biztonsággal kezelni a Dinamikus Full Stall-t és a Negatívot, majd kezdd a gyakorlást kis energiabevitellel, amit csak lassan és fokozatosan növelj.

Előkészületek:

Hogy a hevederek betekeredésének rendkívül nagy veszélyét lecsökkentsd, állítsd a beülődet ülő pozícióba, a mellhevedert engedd ki amennyire lehet, a lábaidat húzd magad alá és készülj fel rá, hogy együtt kell forognod az ernyővel.

Bevezetés

Mac Twist-et többféleképpen is be lehet vezetni:

Ragadd meg a bal oldali hevedert és kezdj egy dinamikus fordulót jobbra, mintha egy SAT-ot akarnál bevezetni. Mielőtt még az ernyő elegendő energiát gyűjtene a SAT-hoz, hirtelen rántsd le a féket amilyen mélyre csak tudod. Az ernyő elpörög Negatívba, miközben közel egy szintben van veled.
Ez valójában nem is MacTwist (mert nem lendülsz fel), hanem egy nagyon dinamikus Negatív, de a mozgássor hasonló, ezért nagyon jó gyakorlás.

Vagy

Indíts egy Aszimmetrikus Spirált vagy Wing-Over-t. Amikor az utolsó fordulóban lefelé lendülsz ügyelj arra, hogy pontosan az ernyő közepe alá lendülj vissza, majd ragadd meg a külső oldali hevedert, és erőteljes testsúlyáthelyezés mellett gyorsan és keményen húzz egy Negatívot ugyanabban a pillanatban, amikor a következő Aszimmetrikus vagy Wing-Over fordulót kezdted volna (amikor pont az ernyő alatt vagy).

Kezdd a gyakorlást kevesebb energiával, majd ha úgy már biztonságosan megy, fokozatosan növeld a dinamikát és ezzel a Mac Twist hevességét!

Készülj fel rá, hogy az energia mértékétől és az ernyő típusától függően, fizikailag akár igen nehéz is lehet elhúzni az ernyőt Negatívba, a nagymértékben megnövekedett fékerő miatt! Ehhez akár 1-2 fékrátekerésre is szükség lehet (persze csak az adott oldalon).

Általában nem kell túl sok sebesség egy szép MacTwist bevezetéséhez. Például ahogy egy SAT vagy akár Tumbling kivezetése után visszalendülsz az ernyő alá, de 2-3 Wing-Over forduló is elegendő. Azonban minnél több az energia, annál magasabbra lendülsz és annál gyorsabban fog elpörögni az ernyő.

Mindig ugyanabba az irányba húzd a MacTwistet, amerre elötte az utolsó fordulót tetted.

Ha a bevezetés elött sok energiát gyűjtessz, akár kicsivel az alsó holtpont elhagyása után is bevezetheted a MacTwistet. Ekkor magasabbra fogsz lendülni és kicsit könnyebb is lesz átejteni az ernyőt, mert miután emelkedni kezdessz már lassulsz és ezzel csökken a fékerő is.
Ha azt akarod, hogy a MacTwist nagyon gyors legyen, akkor kell bevezetned, amikor a legtöbb az energia, tehát az alsó holtponton, vagy akár kicsivel elötte.

Kivezetés:

Tartsd az ernyőt Negatívban amíg vissza nem lendülsz alá, majd a másik oldali féket is lehúzva ejtsd át az egész ernyőt és Full Stall-lal vezesd ki. Ez a MacTwist legegyszerűbb és legbiztonságosabb kivezetési módja, amit a gyakorlásod kezdetén alkalmazhatsz. Később, ha már több gyakorlatot szerzel, meg fogod tanulni, hogyan vezesd ki Full Stall alkalmazása nélkül. Ilyenkor a MacTwist után egy pillanatra zsákesésben kell stabilizálni az ernyőt, majd ebből szimmetrikusan kiengedni és megfékezni az előrelövést.

Veszélyek!

Bármi könnyen megtörténhet, hatalmas befűződésektől a hevederek betekeredésén át, a mentőernyő dobásig…

Ha a bevezetéskor nem esik át a szárny mert nem húzod eléggé a féket az ernyő egy Aszimmetrikus SAT-ba fog kezdeni. Légy felkészülve erre és ennek esetleges veszélyeire is.

Abban a pillanatban amikor bevezeted a MacTwistet a negatív oldali szárny zsinórjai és a kupola is rendkívüli terhelést kapnak. Mielött ezzel a manőverrel próbálkozol győződj meg róla, hogy az ernyőd állapota megfelelő-e, hogy ezeket az extrém terheléseket kibírja, különben a zsinórok, de akár a kupola egyes részei is elszakadhatnak a manőver közben! Szintén nem túl egészséges, ha a fékzsinór elszakad, pont a bevezetés pillanatában. Ha ez megtörténik, de sikerül staiblizálni az ernyőt, szállj le minnél hamarabb a „D” hevedert használva. Ha az ernyő nem irányítható tovább biztonságosan, azonnal dobj mentőernyőt!

Videó leírása:

Mac Twist hibák:

Első jelenet
Ernyő: Airwave Magic „L” (DHV 2-3)
Megjegyzés: Wing-Over-ből az ellentétes irányba bevezetett Mac Twist (nem javaslom ezt a technikát!). Az ernyő nem pördül elég gyorsan (kicsit későn is lett indítva a negatív), így a zsinórok lelazulnak és végül az ernyő összecsuklik.

Második jelenet
Megjegyzés: Az első jelenethez hasonló bevezetést láthatunk. A Mac Twist során betekerednek a hevederek és az ernyő Full Stall-ban marad, amíg a pilóta ki nem tudja tekereni magát.